Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van gedragstherapie die je kan helpen om op een handige manier om te leren gaan met je problemen, zodat je hier niet steeds in vastloopt en jij je bezig kunt houden met de meer waardevolle dingen in je leven. ACT bestaat uit twee kernonderdelen: Acceptance & Commitment.

Bij het Acceptance‐onderdeel leer je om te gaan met je persoonlijke obstakels. Je leert ruimte maken voor vervelende gevoelens , afstand nemen van moeilijke gedachten, op een andere manier naar jezelf kijken en tenslotte je aandacht te richten op het hier en nu. Door het leren van deze vaardigheden zul je merken dat je anders gaat kijken naar een mogelijk obstakel.

Het Commitment‐onderdeel richt zich op het weer opnieuw gaan investeren in jezelf. Je begint met stilstaan bij wat jij echt belangrijk vindt in het leven, waarna je weer concreet gaat investeren in de dingen die er echt toe doen. Deze twee kernonderdelen samen zorgen ervoor dat je persoonlijke veerkracht ontwikkelt en de dingen doet die jij belangrijk vindt!

ACT is een bewezen effectieve therapie voor verschillende problemen, waaronder angst, depressie en lichamelijke ongemakken, zoals chronische pijn. Echter, ACT is niet alleen bruikbaar als je problemen hebt, je kunt het ook gebruiken om je kwaliteit van leven te verhogen.

ACT werkt vanuit zes zuilen, die worden weergegeven in een zogenoemde hexaflex (zie hiernaast).  Er wordt gewerkt naar het bereiken van meer psychologische flexibiliteit.

ACT zorgt voor een vrolijke, speelse levenshouding, waarbij alle angst en pijn die inherent is aan het leven op de koop toe wordt genomen. Ofwel, je leert ‘accepteren’ wat het leven je te bieden heeft.

Bron:  Jansen, G. & Batink, T. (2014), Time to ACT!

Acceptance and Commitment Therapy kan bij Kind in Context worden gegeven aan kinderen, jongeren en hun ouders