Eye Movement Desensitization and Reprocessing 

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een behandelmethode voor kinderen, jongeren en volwassenen die iets heftigs hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld een ongeval, brand, geweld, pesterijen of iets anders naars. Misschien is het één keer gebeurd, maar het kan ook maanden of zelfs jaren hebben geduurd. 

Na zo'n vervelende gebeurtenis kan je brein vastlopen. Dit kan ervoor zorgen dat je je anders gaat gedragen of voelen. Veel voorkomende klachten hierbij zijn: er steeds aan denken, nachtmerries, angsten, snel kwaad zijn, moeite met concentreren en slaapproblemen. Ook kunnen zij extra aanhankelijk zijn of lichamelijke klachten hebben zoals hoofd- of buikpijn. 

Wetenschappers denken dat herinneringen aan de nare ervaring(en) niet goed zijn opgeslagen in het geheugen. Als dat door EMDR is verbeterd, zullen ook de problemen verminderen of verdwijnen. 

Tijdens de behandeling vraagt de therapeut je terug te denken aan de gebeurtenis terwijl een andere stimulus je afleidt. Het denken aan deze gebeurtenis terwijl er ook aandacht is voor afleiding, zorgt voor een activatie in het verwerkingssysteem voor emotionele gebeurtenissen. Door EMDR worden traumatische herinneringen, zo normale herinneringen. 

Bij Kind in Context wordt EMDR alleen aangeboden voor enkelvoudig trauma.

Bronnen: https://www.watisemdr.nl en https://www.psyned.nl