Traumabehandeling
Bijna iedereen maakt in zijn leven ingrijpende dingen mee, ook kinderen. Een ingrijpende gebeurtenis is bedreigend en geeft veel stress. Denk aan een operatie, een scheiding, een ongeluk, of huiselijk geweld. Het is normaal dat een kind daar een tijdje last van heeft. Gelukkig gaat het met de meeste kinderen na verloop van tijd weer goed. Maar dit geldt niet voor iedereen. Soms hebben kinderen zoveel last van de gebeurtenis dat ze niet meer goed kunnen functioneren. Ze blijven bijvoorbeeld ongewild aan de gebeurtenis denken, vermijden bepaalde plekken of situaties, zijn voortdurend alert of hebben negatieve gedachten. Dit noemen we traumagerelateerde problemen.
Je hebt een trauma als de gebeurtenis zoveel indruk op je heeft gemaakt, dat je het moeilijk een plek kunt geven. Na een nare gebeurtenis krijg je te maken met verschillende emoties zoals angst, verdriet, hulpeloosheid, schuldgevoel en/of boosheid. Dit is logisch en vaak worden deze emoties vanzelf minder. Maar als dit niet het geval is en je last blijft houden, spreken we van een trauma.
Behandelmethoden
Traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TF-CGT) is een individuele behandeling voor jeugdigen met posttraumatische stressklachten (en de ouders/opvoeders). Het doel van de therapie is het verminderen of doen verdwijnen van de klachten en te bewerkstelligen dat de jeugdige emoties naar aanleiding van ‘triggers’ die verwijzen naar de eerdere traumatische ervaringen, kan beheersen.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een techniek voor de verwerking van schokkende ervaringen of herinneringen. Het doel van EMDR is om herinneringen aan nare gebeurtenissen te ontdoen van hun negatieve emotionele lading. Daardoor verdwijnen ook de klachten die samenhangen met deze herinneringen.
Bron: https://richtlijnenjeugdhulp.nl, https://nji.nl en https://www.emdrkindenjeugd.nl