Trauma Focused Cognitieve Gedragstherapie

Traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TF-CGT) is een behandeling voor kinderen en jongeren van acht tot achttien jaar, die psychische klachten hebben doordat ze één of meer ingrijpende gebeurtenis(sen) hebben meegemaakt. Het doel van de therapie is om de traumaklachten van het kind te doen afnemen. 

Cognitieve gedragstherapie is een behandelvorm waarin een therapeut een kind of jongere helpt om anders over zijn problemen te gaan denken en nieuwe manieren leert om met zijn problemen om te gaan, waardoor zijn gedrag verandert. 

Traumabehandeling is passend als een kind of jongere één of meerdere ingrijpende (traumatische) gebeurtenis(sen) heeft meegemaakt en hier last van heeft. Veel kinderen en jongeren maken wel eens iets ingrijpends of naars mee. Als je kind een verlies meemaakt door overlijden, een ongeluk heeft gehad, gepest wordt of een vervelende medische behandeling moest ondergaan, dan is het begrijpelijk dat hij/zij tijd nodig heeft om dit te verwerken.  

De TF-CGT is zowel in Nederland als in het buitenland goed onderzocht. Uit al deze onderzoeken blijkt dat het een zeer effectieve behandeling is voor getraumatiseerde kinderen en jongeren. 

Bron: https://www.tfcbt.nl