Cogmed

Verbeteren van het werkgeheugen met de Cogmed computertraining

Sommige kinderen vinden het moeilijk om zich te concentreren en hun aandacht bij de les te houden. Vaak is het onderliggende probleem hiervan dat hun werkgeheugen onvoldoende kan worden belast. Wat hierbij kan helpen is het volgen van een werkgeheugentraining.

De Cogmed Werkgeheugen Training is een wetenschappelijk bewezen methode die door het trainen van het werkgeheugen het concentratievermogen kan verbeteren. De kracht van Cogmed is dat het programma uit een serie oefeningen bestaat die allemaal specifiek gericht zijn op het verbeteren van het werkgeheugen. Het trainingsprogramma past zich aan het niveau van presteren aan. Je wordt continu uitgedaagd om nog beter te presteren en je eigen grenzen te verleggen. Alleen dan zal het brein zich aanpassen en zal het effectief getraind worden.

De Cogmed Werkgeheugen Training wordt alleen aangeboden met een persoonlijke coach. Iemand die de training kan afstemmen op jouw specifieke situatie. De coach kan daarbij de voortgang bekijken en je van een steuntje in de rug voorzien als je dat even nodig hebt!

De training heeft een significant en een - voor 80% van de deelnemers - blijvend effect op het werkgeheugen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het werkgeheugen een verbetering laat zien van 23% na het volgen van de Cogmed Werkgeheugen Training (Holmes & Gathercole, 2009). Daarnaast heeft de training vaak effect op aandacht, ADHD symptomen en off-task gedrag.

Cogmed is inzetbaar van jong tot oud en beschikbaar in drie versies. Voor kinderen van 4 tot 7, van 7 tot 17 en voor volwassenen. Elke versie helpt op een specifieke manier het werkgeheugen te trainen via adaptieve opdrachten die zich aanpassen aan het niveau van de gebruiker. Het standaard protocol waarin Cogmed kan worden uitgevoerd is gedurende 5 weken, 5 dagen per week ongeveer 50 minuten trainen. In overleg met de coach kan dit protocol worden aangepast naar vier of drie keer week trainen. In dat geval duurt de training in weken langer.

Wanneer u geïnteresseerd bent in het volgen van de Cogmed Training, kunt u voor meer informatie contact opnemen met Kind in Context. Na een intakegesprek met ouder en kind wordt er overlegd of er met Cogmed zal worden gestart.

De Cogmed Werkgeheugentraining bestaat uit:

  • Intakegesprek en gezamenlijke startsessie

  • Elke week een coachingsgesprek (telefonisch of via skype)

  • Eén sessie trainen onder begeleiding van de coach (zo mogelijk bij het kind thuis)

  • Contact met school om de problemen en doelen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen

  • Follow-up afspraak

  • Uitgewerkt evaluatieverslag

Wilt u meer lezen over de Cogmed Werkgeheugentraining? Dan kunt u kijken op de website van Pearson: https://www.pearsonclinical.nl/cogmed

Of een aantal oefeningen uitproberen: https://training.app.cogmed.com/demo